Méhkas skála a méhészetre szerelve

A méhkas skála segítségével figyelje a kaptár súlyát

A méhekről ismert, hogy bárhol építik a csalánkiütésüket. Valójában a csalánkiütések láthatók üreges fákhoz rögzítve, a föld alatt vagy akár kint a szabadban. Bármelyik kaptár is legyen, a méhkas skála használatával látni fogja, hogy a természetes kaptárak súlya méretük alapján eltérhet.

Természetes kaptárak és súlyuk

Itt található a kis, közepes és nagy kaptárak átlagos súlya.

Kis csalánkiütés

A rajban vagy átmenő csalánkiütésben csak körülbelül 3000 méh lehet a királynőjükkel együtt. A kicsi kaptárakból 20 000 méh teszi ki a telepeket. A szezonban a kis csalánkiütés kb. 13 liter mézet képes előállítani, ami csaknem 35 fontot enged meg, ha megtelik méhkasban. Másrészt az üres kis csalánkiütés körülbelül 5 font lehet.

Méhkas skála használati eset
Méhkas skála használati eset

Közepes csalánkiütés

A közepesen természetes csalánkiütés körülbelül 20 000-30 000 méhből állhat. A lakosság nagy részében női munkavállalók, a királynő és több férfi drón található. A közepes csalánkiütés akár 20 liter mézet is képes termelni. Másrészt a méhek súlya körülbelül 7,5 font lehet.

Ennek ellenére nyugodtan feltételezhetjük, hogy a közepesen teljes természetes csalánkiütés körülbelül 55 font lehet. Az üres közepes csalánkiütés méhkaptár skálán 9 font lehet. A kaptár súlya a hőmérséklet, az évszak és a környezet függvényében is változhat. A csalánkiütés általában a tavaszi szezonban érheti el a legnehezebbet. A kaptár súlya csökkenni kezd a nyár végétől a télig.

Nagy csalánkiütés

A nagy természetes csalánkiütésben körülbelül 60 000 méh lehet. A méhkirálynő naponta 1500 tojást rakhatott le egy telepen. 3 hét elteltével a petesejtek munkássá válnak, és 24 napos időtartam után drónok jelennek meg.

Videó: Raspberry Pi méhkas skála: hardveres bemutatás

A méh életében egy méh képes egyetlen kanál mézet előállítani. Ez azt jelenti, hogy 9,5 uncia mézet 683 méh képes előállítani. Ha egy nagy kaptárban 60 000 méh található, akkor annak körülbelül 40 liter mézet kell tartalmaznia egyetlen évszak alatt. Összességében elmondható, hogy egy nagy, teljes kaptár méhkaptár mérlegben akár 110 font is lehet, míg egy üres csak 17 font lehet.

Teljes és üres csalánkiütés súlya

Flow kaptár

A tipikus üres áramlású kaptárak, amelyeknek 6 áramlási kerete van, körülbelül 38,6 fontot nyomnak. Ebben 60 000 méh fér el, egy szezonban 39 font mézet termelnek. Jó áramlás esetén a teljes áramlású csalánkiütés körülbelül 80 font.

Langstroth kaptár

A Langstroth egy másik típusú mesterséges kaptár. Ezt Észak-Amerikában és Ausztráliában használják. A tipikus Langstroth csalánkiütésnek két mély doboza van, 80 font. A három közepes ládával rendelkező Langstroth kaptárak súlya 60 font.

Vízszintes Langstroth csalánkiütés

Ezeket a csalánkiütéseket sokkal könnyebb felemelni, mint a flow és a hagyományos Langstroth csalánkiütéseket. A kaptár minden keretének súlya 7 font. Ez azt jelenti, hogy az üres, vízszintes, 20 kerettel rendelkező Langstroth csalánkiütés méhkas méretarányban akár 150 font is lehet.

Ugyanabból a kategóriából: