Mérje meg méhcsaládját egy méhcsalád mérleggel

Miért fontos, hogy kézi méhmérleggel vagy egy mobilalkalmazást használó, csúcstechnológiásabb mérleggel mérje meg méhcsaládját? A válasz egyszerű. A méhcsalád mérlegelése kiváló, nem feltűnő módja annak, hogy nyomon kövesse méhei állapotát. 

Méhészként bizonyára tudja, hogy mennyire fontos a méhekre vigyázni. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor ugyanilyen fontos, hogy megadjuk nekik a szükséges teret. 

Ahogyan az emberek is nagyra értékelik a magánéletüket, a méhek sem veszik jó néven, ha néha kinyitják a kaptáraikat, még inkább, ha ezt minden egyes nap megteszik. 

Bár természetes, hogy szeretné, ha jó képet kapna arról, hogyan halad a méhcsalád méztermelése, a keretek kivétele és ellenőrzése jelentős stresszt okozhat minden érintett számára, nemcsak a méheknek, hanem még Önnek, a méhésznek is. 

A méhcsalád mérlegelése kiváló, nem feltűnő módja annak, hogy nyomon kövesse méhei állapotát. 

A méhkaptár mérlegelése jó képet adhat a méz mennyiségéről vagy a benne élő méhek számáról. Mivel minden dolgozó akár 1 ½ evőkanál mézzel is hozzájárul élete során, ez csodálatos érzést ad a kolónia kemény munkájáért. 

Azt kérdezi, miért kell törődnie a méhek által termelt méz mennyiségével? Az egyik rendkívül fontos ok az áttelelés. A méhek nem tudnak időt tölteni a szabadban, amikor az időjárás hidegre fordul. Ilyenkor melegen maradnak, és mézzel táplálkoznak. Attól függően, hogy milyen kemény a tél és hol él, a méheinek meghatározott mennyiségű mézraktárra van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a telet. 

A méhcsalád őszi mérlegelésével megtudhatja, hogy milyen a méhek mézkészlete, és hogy el kell-e kezdenie sziruppal etetni őket, hogy segítsen nekik túlélni a tavaszt. A mérlegelés az év más időszakaiban is hasznos. Mézáradat idején az ellenőrzés egy-két naponta elvégezhető, hogy nyomon kövesse a méhek által termelt méz mennyiségét. Meglepődhet, hogy milyen gyorsan dolgoznak ezek az apró munkások. 

Ha rajzás tapasztalható, és rendszeresen mérlegel, akkor is mérlegeljen újra, hogy jól érzékelhesse, hány méhét vesztette el. Minden kilóra nagyjából 3000 méh jut. Egy tipikus 3 kilós méhcsomagban például körülbelül 10 000 méh van. 

Milyen különböző módjai vannak tehát a méhkaptár mérlegelésének? Meglepő módon a kereskedelmi lehetőségek száma kevesebb, mint gondolná. A billentés a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, amelyet sok méhész használ. 

A méhkaptár mérlegelése jó képet adhat a méz mennyiségéről vagy a benne élő méhek számáról.

Dőlésszög

Most talán elgondolkodik azon, hogy miért jó módszer a méhkaptár mérlegelésére a billenés. Nos, a válasz egyszerű. A méhcsaládok nagyon nehezek lehetnek. Valójában egy teljes nagy kaptár elérheti a 300 fontot is. Sok kínlódástól megkímélheti magát, ha egyszerűen megdönti a kaptárt, és csak egyenként méri meg. 

Ehhez nem kell mást tennie, mint beszerezni egy méhsejtmérleget vagy egy tartós, rugós típusú fürdőszobai mérleget a digitális helyett, amely nagy súlyt is elbír. Óvatosan döntse oldalra a kaptárt, majd csúsztassa alá a mérleget. Jegyezze fel a súlyt. Ugyanezeket a lépéseket kövesse a méhkaptár másik oldalán is. Adja össze a két súlyt, hogy többé-kevésbé pontos képet kapjon a kaptár teljes súlyáról. 

Ezen a ponton talán elgondolkodik azon, hogy miért nem lehet csak az egyik oldalt megmérni, majd a számot megszorozni kettővel. Ez egyszerűen azért van, mert a méhek nem mindig szimmetrikusan építkeznek. Soha nem kapunk valós értéket, ha csak a nehezebb vagy a könnyebb oldalt mérjük meg. 

Ez azt jelenti, hogy a súly pontos lesz? Nos, nem igazán. A mérleg nem igazán bírja el minden alkalommal a kaptár súlyának felét. A legtöbb méhész számára azonban ez már elég közel van. 

Ugyanezt a hatást érheti el, ha felülről emeli fel egy erős csomagmérleggel, vagy azzal a típussal, amelyre a bőröndöt akasztja. Mindössze annyit kell tennie, hogy a kaptár tetejének mindkét oldalára egy-egy csavart rögzít. Így a poggyászmérleg segítségével mindkét oldalt felfelé döntheted, majd megkapod a két súly összegét. Csak ne felejtsd el előbb összecsatolni az összes dobozt, különben a végén csak a felsőt fogod mérlegelni. 

A méhcsalád őszi mérlegelésével megtudhatja, hogy milyen a méhek mézkészlete, és hogy el kell-e kezdenie sziruppal etetni őket, hogy segítsen nekik túlélni a tavaszt.

Emelés

Ha a billenéses módszerrel elérhetőnél nagyobb pontosságot szeretne, megpróbálhatja az egész kaptárat egy méhmérlegre emelni. Attól függően, hogy milyen erős, hány ládája van, mennyi méh van benne, és mekkora a propolisz, a fésű, a méz és a költőpor mennyisége, egyszerűen egy nagyon erős hevedert rögzíthet a kaptárhoz, majd az egészet felemelheti a méhmérlegre. 

De ha nem érzi magát olyan erősnek, akkor a kaptárat is kinyithatja, majd minden egyes dobozt felemelhet a mérlegre. Ez sokkal kezelhetőbb és pontosabb, mint az egészet felemelni. Ez azonban azt is jelenti, hogy ki kell nyitnia a kaptárt, és meg kell zavarnia a benne lévő méheket. 

Egyéb trükkök a méhcsalád mérlegeléséhez

Ha az első két módszer egy kicsit nehézkesnek tűnik, nos, ez csak az, ami. Sok méhész igyekszik egyszerűbb és kevésbé megterhelő módszereket kidolgozni a kaptárak mérésére.

Jó példa erre a Pry Scale nevű okos eszköz, amely az alapvető billenési módszer koncepcióját használja. Le kell feszítenie a kaptárat az alsó deszkáról, és egy kicsit meg kell döntenie. A súly mérésére egy drótra és csigára erősített csomagmérleget használhatsz. 

Egy másik eszköz, amelyet valódi méhészek fejlesztettek ki, a Bee Weight, amely szintén a billenési módszerre épül. A kaptár alá egy fa dűbel kerül, és egy karral, vagy egy hozzáerősített csomagmérleggel, amely a súlyt tudja mérni, egy kicsit megdönti a kaptárt. 

Természetesen más csúcstechnológiás megoldások is léteznek a mérlegelési problémára. Ha nem szeretné zavarni méheit, használhatja ezeket a megoldásokat is, amelyek gyakran mobilalkalmazáshoz kapcsolódnak, így könnyen és zökkenőmentesen nyomon követheti a kaptár súlyát. 

Ugyanabból a kategóriából:

    Nincs