Hogyan kell vigyázni a kipufogórendszerekre

Az autója kipufogórendszere valószínűleg messze nem az első dolog, amire gondol, vagy amit figyelembe vesz, amikor a személyes biztonságáról vagy a motor teljesítményéről van szó. De amit az autótulajdonosok nem vesznek észre, hogy valójában a prioritási lista élén kellene állnia. 

A motorja levegő és üzemanyag elégetésével működik. Ennek során gázok keletkeznek, amelyeket ki kell engedni a motorból. De a legtöbb előállított gázok történetesen szennyező anyagok, amelyek veszélyesek lehetnek a környezetre. a kipufogórendszer a jármű nem csak arra szolgál, hogy a gázokat a motorból a kipufogóba szállítsa, mivel egyúttal segít a veszélyes gázok csökkentésében is. 

Ezért fontos, hogy kipufogórendszere mindig kifogástalan állapotban maradjon. Nem tudja, hogyan tegye ezt? Az alábbiakban adunk néhány tippet, amit nem szabad elfelejtenie:

Azonnal javítsa ki a szivárgásokat

A jármű kipufogórendszere sok rezgésnek, nagy hőnek és nyomásnak van kitéve. Ez a tökéletes recept, amely szivárgásokhoz vezethet a különböző alkatrészekben. A legfontosabb területek, ahol ezek a szivárgások kialakulhatnak, nem mások, mint a kipufogócső. 

A jármű kipufogórendszere sok rezgésnek, nagy hőnek és nyomásnak van kitéve.

Az elosztócsőben repedések keletkezhetnek, de általában a tömítés kezd meghibásodni és szivárogni. Szivárgás alakulhat ki a rendszer különböző csöveinek csatlakozásánál is, amelyet szintén gyakran tömítéssel zárnak le. Maguk a csövek is meghibásodhatnak. 

A korrózió és a rozsda gyorsan felemésztheti ezeket az alkatrészeket, különösen azokon a területeken, ahol télen általában sózzák az utakat, vagy az óceánhoz közeli helyeken, ahol a légköri só problémát jelenthet. 

Ellenőrizze a motorellenőrző lámpát

Számos oka van annak, hogy a Check Engine Light bekapcsol, de mindegyiknek van valami köze a kipufogórendszerhez. Van egy probléma, ha ez a lámpa világít. Az OBD vagy fedélzeti diagnosztika arra szolgál, hogy figyelemmel kísérje a kipufogórendszer és a motor alkatrészeit, és figyelmeztesse Önt, amint azok elkezdenek meghibásodni vagy romlani.

A lámpa nagyon kis okok, például egy laza tanksapka miatt is megjelenhet. Azonban az oxigénszenzorok meghibásodása, a rossz katalizátorok és a motor hibás működése miatt is kigyullad, hogy csak néhányat említsünk. Ellenőrizze a kódot, és azonnal javítsa ki a problémát. 

Törött alkatrészek javítása

A járművek kipufogórendszerei jelentős számú alkatrészt igényelnek a megfelelő működéshez. Ezek közül csak néhány tartozik ténylegesen magához a kipufogórendszerhez. Míg a többi csak kiegészítő, ettől még nem kevésbé fontosak. 

Például a kipufogófelakasztók kritikus fontosságúak a csövek rögzítéséhez az autó alján. Sajnos elég könnyen megsérülhetnek. ha ez megtörténik, a kipufogórendszer megereszkedik, ami a többi alkatrészt is megterheli. Ki kell cserélnie őket, ha elpattantak a csavarok vagy eltörtek a függesztők. 

A kipufogórendszerek gondozása nem olyan nehéz, de ez még mindig azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelnie a járművére, és ragaszkodnia kell a proaktív hozzáálláshoz. 

Ugyanabból a kategóriából: